flugan

flugan

Richard Örnemark, om flugfiske och flugbindning

Flugfiske och flugbindning, en oändlig resa.

Höstfiske när det är som bäst

FlugfiskePosted by roccster Sat, September 15, 2012 21:48:09
En lördag vigd till fiske, kan det bli bättre?

Säsongen börjar gå mot sitt slut, men innan den är över ska vi njuta av det underbara höstfisket. För mig är det verkligen något speciellt att komma ut nu när det är lite kallare och löven börjar bli gula. Så vad fiskar man med så här års när det är fjädermygg som står högst på regnbågarnas meny? Myggpuppor såklart!

Söker man på nätet efter mönster på myggpuppor så får man en gäng med träffar. Fast varför leta vidare när de första träffarna är till Johan Klingbergs - Måndadens fluga (September), som givetvis är en myggpuppa. Jag kunde givetvis inte hålla mig, och trots att jag har flera mönster i askarna som säkert skulle kunna fungera bra, var jag bara tvungen att binda upp några stycken.

Myggpuppa:

Krok: TMC 2487
Tråd: UTC - svart
Gältofs: Aerowing - vit (funkar lika bra med polygarn)
Ribbing: Röd eller silver ståltråd
Gälar: Kalkon biots - Amber, Sulphur yellow (men det går lika bra med vita)
Thorax: Påfågel herl, rött eller grönt

Med det här kopulerande gänget i asken kände jag mig redo för att spendera en hel dag i klubbens plasteka i en av våra sjöar. Första stoppet blev öringtjärnen. Väderprognosen såg helt ok ut, förutom vindbyar på närmare 10m/s. Jag hoppades på att några delar av tjärnen skulle ligga i lä, men sån tur hade jag inte.


Vinden blåste över hela sjön så det fick bli att kasta mellan vindbyarna, och i medvind. Att försöka driva långsamt utmed sjön var inte att tänka på. Ekan får iväg i vinden och innan jag visste ordet av befann jag mig i andra änden av sjön.


Här bråkade jag med vindbyar, flugor i buskar och tallar mm. Jag såg någon enstaka öring visa sig så jag gjorde först ett försök med en Cravens Mugly Caddis, men den ville de inte ha. Så det fick bli att gå ner under ytan. Ett mönster som ofta fungerar bra i den här tjärnen är svarta igel liknande flugor. Jag tror det beror på att tjärnen håller väldigt mycket trollsländor, och har du sett en trollsländenymf så vet du vad jag pratar om.

Några kast senare låg det en riktig tjockis till öring i håven. Fantastiskt fin fisk:

Jag försökte nöta en stund till men vinden vann till slut. Istället började jag den mödosamma rodden tillbaka till andra änden av sjön. En rodd som skulle visa sig bli än mer mödosam när jag knäckte en av årorna på mitten. Så där satt jag i motsatt ände av sjön med en stark motvind och bara en åra. Jag lyckades till slut ta mig tillbaka genom att paddla ekan som en kanot från fören. Det här äventyret kunde ha gjort att jag givit upp och åkt hem, men jag hade ju bestämt mig för att fiska hela dagen och klockan var bara tre. Tolv minuter från öringtjärnen har vi ett fint litet vatten med regnbåge, och myggpuppor + regnbåge är ju lika med sant.

Framme vid den lilla sjön satte jag i ekan och tog en välförtjänt kopp kaffe och kaka. Under tiden försökte jag se om det fanns något liv i sjön som behagade att visa sig. Efter en stund såg jag en båge visa upp sig mitt ute i sjön. Trots att det blåste bra här med så var det något som lockade upp regnbågarna till ytan. Sporadiskt vakade det så jag rodde ut till mitten av sjön och presenterade en liten Harry Potter. Jag fick söka lite med flugan innan första bågen klev på:

Så än en gång visar Harry Potter vilken otroligt mångsidig fluga det är. Fast det var ju myggpuppor jag skulle testa...

I krokböjen på Harry Pottern fäste jag en 40cm lång tafs, och i änden på den en av myggpupporna (den med silver ribbing). Nu tog fisket fart ordentligt.

Hugg de inte på Harry Pottern i ytan så tog de puppan. Så höll det på en bra stund, och resultatet blev ytterligare tre bågar landade. Den största tog puppan och vägde 1,9kg ex. håv. Lite skakig film när man drillar samtidigt:Slutresultatet efter dagens batalj blev alltså: Harry Potter vs myggpuppa 2 - 2. Harryn var nog lite hetare då jag bommade fyra fiskar där tre tog på Harryn.

Som en liten extra bonus lyckades jag plocka på mig lite av skogens guld på vägen hem:
Lagom till en smörgås ikväll :)


  • Comments(1)//flugan.carlorn.se/#post118